Moet je lenig zijn om yoga te beoefenen?

“Is flexibiliteit een voorwaarde om yoga te kunnen volgen?” Dat was een van de theoretische examenvragen die ik voorgeschoteld kreeg. Het antwoord is niet eenduidig. Maar laat me beginnen met te zeggen:

 

NEE. Want yoga is zo ongelooflijk veel meer dan enkele lichaamsoefeningen. Als je daarover meer wilt weten, kan je het eerste blogartikel lezen (“Het unieke van YoFie”). Om het kort te omschrijven: yoga is een levensstijl die iedereen op ieder moment van de dag kan beoefenen. Het gaat om het observeren van je gedachten, om het al dan niet toelaten van bepaalde gevoelens. Het gaat om wilskracht, om jezelf te trainen om in een toestand van harmonie te leven. Het gaat om liefdevol naar jezelf en anderen kijken, om een dankbaar en dus gelukzalig gevoel te creëren… Het gaat dus om oneindig veel – oneindig veel van al het goede.

 

Maar. Als je in een yogales staat, waar je lichaam wordt uitgedaagd (bv. in een hatha, vinyasa, ashtanga of yin yogales), kan een bepaalde mate van flexibiliteit natuurlijk handig zijn. Het is veel te jammer om te denken zoals zo velen: “Ik wil wel graag eens yoga uitproberen, maar ik vrees dat ik niet lenig genoeg ben.” Om je daarbij te helpen, heb ik een speciale reeks voor lenigheid gemaakt. In deze sessies gaan we ons hele lichaam stretchen. Het voordeel is niet alleen dat je daardoor leniger wordt, je leert ook je spieren én je mind te ontspannen, waardoor je na een beetje oefenen helemaal zen wordt.


« 

Reactie plaatsen

Reacties

Kathleen
een jaar geleden

Heel goed en duidelijk uitgelegd. En nu DOEN !