Het unieke van YoFie

Wat maakt YoFie zo anders dan de duizenden online yogalessen die al beschikbaar zijn?

 

Het is heel typisch voor deze tijd dat de focus enorm op het fysieke aspect ligt. Kijk maar naar de fitnesszalen die overstromen en al die influencers die gezond eten promoten. Het lijkt wel of iedereen slanker en gespierder wil worden. Waar je ook kijkt, er is altijd wel iemand die zegt wat je zou moeten eten en welke work-outs goed voor je zijn. We doen er eigenlijk alles voor (of we zijn er toch constant mee bezig in ons hoofd) om een gezond en mooi lichaam op te bouwen.

 

Daar is niets mis mee. Integendeel, ik ben ook zo iemand. Ook ik ben bezig met gezonde voeding en work-outs die bij mij passen. Ik wil ook een slank en gespierd lichaam opbouwen en ik wil me fit voelen. Maar tegelijkertijd weet ik zeer goed dat dat alleen me niet genoeg voldoening zal schenken om gelukkig te worden. En dat is toch hét doel van ieder individu? Oké, je voelt je goed wanneer je sportief bent en gezond eet, maar echt gelukkig is nog van een ander niveau.

 

<< Gelukkig zijn is toch ons gezamenlijke doel? >>

 

En hoe kan je nu dat niveau bereiken? Door verder te kijken dan wat je ziet. Concreet: door niet enkel met het fysieke lichaam te werken, maar ook met onze onzichtbare lichamen. En dat is precies wat je in yoga doet. Yoga betekent “verbinding”: je verbindt je lichaam met je geest en met je ziel. Helaas wordt de nadruk tegenwoordig vooral op het tastbare lichaam gelegd, zodat de andere delen verwaarloosd worden. Zelfs in de meeste yogalessen. Daarom denken velen dat yoga niet meer is dan een uurtje per week je matje uitrollen voor een serie lichaamshoudingen. Vaak vormt een korte meditatie of ademhalingsoefening wel onderdeel van de les en soms is er ook aandacht voor ons mentaal of emotioneel welzijn, maar daar houdt het dan ook op. Yoga is echter een levensstijl, iets wat je op ieder moment van de dag en in iedere situatie kan beoefenen.

 

<< Kijk verder dan wat je ziet >>

 

Het doel van YoFie is die verbinding terug herstellen. Enkel op die manier kunnen we dat hemelse gelukzaligheidsgevoel bereiken én beleven (dat gevoel kan weliswaar bereikt worden door een uiterlijk pleziertje, maar hoe lang duurt het dan?). Er wordt gezegd dat we spirituele wezens in een materiële wereld zijn. En vanuit dat standpunt zullen we werken. In de lessen van YoFie zal je dus die combinatie terugvinden: we werken aan ons lichaam én aan ons astraal lichaam (emoties) en mentaal lichaam (gedachten) én aan onze spirituele lichamen. Die spirituele lichamen omvatten intuïtie, bewustzijn en wijsheid. Het is ook de “plaats” waar we contact kunnen maken met onze goddelijke natuur en een toestand van gelukzaligheid kunnen ervaren. Mijn grote inspiratiebron is Omraam Mikhaël Aïvanhov (1900-1986), spiritueel leraar van De Universele Witte Broederschap. Hij legt de verschillende lichamen uit aan de hand van onderstaand schema. Het klinkt misschien zweverig, omdat je dat allemaal in eerste instantie niet kan waarnemen, maar eigenlijk is het veel concreter dan je denkt. Voor mij betekent spiritueel bezig zijn niet meer dan werken aan de liefde, harmonie, vrede, vreugde en alle goddelijke deugden die jou op dat hogere niveau zullen brengen.

 

! De verwijzing naar “goddelijk” is geen verwijzing naar een bepaalde geloofsopvatting of een bepaalde religie. Als ik schrijf over “goddelijke deugden” bedoel ik liefde, harmonie, vrede, vreugde… Het gaat hier met andere woorden om universele waarden waaraan elk individu kan werken en die ons allemaal met elkaar verbinden.

 

! De yogalessen zijn geen wonderpilletjes die in een keer al je problemen zullen oplossen. Sommigen zullen misschien meteen een verandering voelen, maar het is normaal dat het werk vergt. Ook ik werk dagelijks aan mezelf, en net dat is het mooie. (Als ik niet meer aan mezelf moet werken, zou ik perfect zijn en dan zou ik hier waarschijnlijk niet op de aarde rondlopen.) Je hebt het doel van de hemelse gelukzaligheid voor ogen en je hebt de kans om iedere dag een stap dichter te geraken. Maar je hoeft je niet te haasten. Focus je gewoon op het hier en nu. Vroeg of laat zal jij jouw doel bereiken. De tijd is niet belangrijk.

 


 »

Reactie plaatsen

Reacties

Lammert
een jaar geleden

Mooi uitgelegd!

Sabrina
een jaar geleden

Wauw, nooit geïnteresseerd geweest in yoga maar nu wel!